Sjukdom skäl för uppsägning?

En uppsägning ska enligt LAS vara skäligt grundad. Det kan den vara på två sätt. Antingen finns det arbetsbrist eller så finns det personliga skäl. När det gäller uppsägning på grund av personliga skäl så finns inte någon direkt lista i lagen om vilka skäl som krävs. Sjukdom anses dock inte i sig vara tillräckliga personliga skäl om inte sjukdomen är varaktig och arbetsnedsättningen så väsentlig att arbetstagaren inte kan anses utföra något arbete av betydelse för arbetsgivaren. Åtminstone trodde nog de flesta att det var så innan januari i år.

I AD 2010 nr 3 kommer nämligen arbetsdomstolen fram till att en uppsägning som grundade sig på att en heltidsanställd fått sjukersättning på 25 % var sakligt grundad eftersom den anställde erbjöds en ny tjänst om 75 %.

Den anställde hade alltså anställningsavtal på 100 % sedan drygt 30 år tillbaka. Av olika anledningar hade varit tjänstledig på 25 % sedan 1998. I arpil 2007 blev hon sjukskriven på 25 % och i mars 2008 beslutade försäkringskassan om sjukersättning tillsvidare på 25 %. Denna sjukersättning ska omprövas vart tredje år.

På grund av beslutet om sjukersättning försökte först försäkringsbolaget där hon arbetade få henne att gå ner i arbetstid till 75 %. Hon tackade nej. Då sa försäkringsbolaget upp henne på grund av personliga skäl samtidigt som de erbjöd henne en anställning efter uppsägningstiden om 75 %.

Det finns givetvis fördelar för en arbetare med sjukersättning att ha kvar sin heltidsanställning. Dels ska ju sjukersättningen omprövas och då kan det ju bli aktuellt att återgå till arbetet. Dels har den anställde rätt att pröva öka sin arbetstid om förmågan skulle öka under tiden man har sjukersättning. Slutligen tjänar den sjukesättningsberättigade in semester på heltid. Det fanns alltså gott om skäl för henne att vilja ha kvar sin anställning. Försäkringsbolaget ansåg att deras statistik vad gäller sjukskrivning och bemanning blev lidande samt att det var orättvist att hon skulle tjäna in heltidssemester.

AD gick alltså helt på arbetsgivarens linje och menade att hennes sjukersättning var saklig grund för uppsägning då hon fick en 75 % tjänst.

Personligen har jag svårt att smälta arbetsdomstolens argumentation. Semesterlagen är en skyddslagstiftning och det kan knappast ligga i dess linje att skyddet den utgör ska kunna plockas på så enkelt. Skyddet blir ju verkningslöst om det är okej att mer eller mindre omförhandla anställningsavtalet ensidigt och göra om en heltid till en deltid om någon blir sjuk. Domen förändrar alltså bedömningen av personliga skäl vid sjukdom i grunden då den slår fast att det är helt okej att tvinga den anställde att gå ner i tid vid varaktig sjukdom. Detta lär få ännu större konsekvenser nu när dessutom sjukförsäkringen har förändrats.

7 Responses to Sjukdom skäl för uppsägning?

  1. Johan Lif skriver:

    Jag håller med om att domen inte är rolig, men AD hänvisar ju till att man redan 1982 slog fast samma princip, i dom 1982/72:

    Arbetsdomstolen vill slutligen något kommentera en aspekt på tvistefrågan som Tif pläderingsvis har fort fram. Tif har framhållit att det för en arbetsgivare måste te sig oskäligt att under flera år och utan någon som helst begränsning framöver behöva betala ut semesterlön till en halvt sjukskriven arbetstagare för tid som denne är frånvarande från arbetet. Enligt Tif skulle en sådan ordning medföra att arbetstagaren varje är skulle få ”extra” semesterlön som mer och mer skulle framstå som en ren löneförstärkning. Enligt arbetsdomstolens uppfattning behöver emellertid en sådan konsekvens av semesterlagens bestämmelser inte nödvändigtvis uppstå. Arbetsgivaren har nämligen i en sådan situation möjlighet att med beaktande av anställningsskyddslagens regler om saklig grund för uppsägning omreglera arbetstagarens anställningsförhållande till en halvtidsanställning.

  2. Hmm… är inte nyckeln i det där ”med beaktande av anställningsskyddlagens regler om saklig grund”? AD säger ju i AD 2010 nr 3 att ”Effekten av regleringen i sig kan, enligt Arbetsdomstolens mening, inte innebära att det enbart på grund av den före-ligger saklig grund för uppsägning.” Så de tycker ju tydligen inte att ”extra” semesterlön är skälig grund i sig. Alltså återstår den knöliga statistiken som företaget drabbas av samt det faktum att de erbjöd en 75 % anställning.

    Så det nya, menar jag, är att skäligheten uppstår redan i och med att arbetsgivaren erbjuder en lägre anställningsgrad. Det är ju inte tillräckliga skäl i något annat fall men tydligen om man är sjuk.

  3. Cool blog! Can be your theme customized or have you
    download this from someplace?

  4. I simply couldn’t depart your web site prior to suggesting that I actually loved the usual info an individual supply on your visitors? Is gonna be again incessantly in order to check out new posts

  5. Keira skriver:

    Economix is coming up with craft business. Here is a rewarding incentive.
    Many people have signed uup without a business involves spending a little extra
    income from home, at njght using lower-cost, potentially cleansr electrons than you may want to
    know how Home Income Kit works. This is critical
    to have too much flexibility.

  6. jasa software skriver:

    Thank you for some other fantastic post. The place else may anybody
    get that kind of info in such an ideal way of writing?
    I have a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.

  7. I’m really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into
    any web browser compatibility issues? A few of my blog audience have complained about my blog not
    operating correctly in Explorer but looks great in Firefox.
    Do you have any advice to help fix this issue?

Lämna en kommentar